Tankar från praktikanten om Datero

4.12.2023

Jag heter Helmi och har varit praktikant här på Datero de senaste sex veckorna! Min tid här på Datero är kopplad till mina socionomstudier här i Vasa. Jag kom på idén att praktisera här genom vår skola, där jag hörde talas om en förening som arbetar med bland annat inlärnings- och koncentrationsproblem. Så när jag kom till Datero visste jag mest vilket ämnesområde eller kundgrupp Datero är kopplat till, men inte så mycket om verksamheten i sig. Så det fanns mycket nytt att lära sig. Naturligtvis fanns det praktiska färdigheter att lära sig, särskilt behövde jag fräscha upp mina IT-kunskaper eftersom de behövs i nästan allt under dagen. Men kanske är det mer intressant att höra om annan typ av inlärning än att lära sig om skrivare och skanning? Hehe, helt överens. :)

Speciellt tanken på olika sätt att lära, koncentrera sig och arbeta har gett flera ”aha-upplevelser”. För det första tanken att ”man behöver inte alltid bara klara av det”, en fras som jag också har mycket att lära av. Den här tanken uppstod när vi presenterade Datero på bland annat VAMK och Vasa universitet, där vi pratade med många studenter och anställda om hur många skulle kunna dra nytta av verktyg som underlättar koncentrationen, även om man inte har någon diagnos. Där märkte jag också en inre stigma eller antagande hos mig själv. Antagandet att dessa verktyg bara är för dem med en diagnos, eller för dem som verkligen har svårt att läsa överhuvudtaget, extremfallen. Och visst, det är delvis sant, men andra kan också använda dem om de tror att de kan vara till hjälp, och ibland kan ens egen definition av ”tillräckligt” vara mycket hög när det gäller läsutmaningar. Så, vad sägs om att bara testa, bara av nyfikenhet? Det kan vara värt att prova att lyssna på material istället för att läsa det själv högt, eller använda funktionen avancerad läsare för texten. Jag tror att många skulle lära sig något nytt om sig själva på det sättet, åtminstone gjorde jag det.

En annan egentligen gammal tanke från mina tidigare studier fick helt nya nivåer och perspektiv genom Datero. Jag är faktiskt utbildad djurskötare och där lärde jag mig tanken att om något är för svårt, bryt ner det i mindre delar. Sedan staplas dessa mindre uppgifter ovanpå varandra som legobitar tills man sakta men säkert har byggt ihop till exempel ett legohus. Detta har jag tillämpat både i hundträning, i mitt eget liv och nu också med klienter. Så ingen panik om man inte kan något direkt, bryt ner det lite och gör en bit i taget. Och eftersom vi alla är lite olika bryts samma sak ner olika mycket för olika personer, men det gör inget, var och en går sin egen väg <3. Jag gissar att den här tanken också kommer att vara till nytta särskilt i arbetslivet.

Och slutligen skulle jag säga till alla studenter som funderar på praktikplats, vad sägs om Datero? Jag menar det verkligen, Datero är verkligen en av de bra platserna, åtminstone enligt min erfarenhet. Jag har ändå sett olika typer av arbetsmiljöer, ledarskap och praktikplatser från mina tidigare utbildningar. Det känns som att här får man vara med och göra, man lär sig om man inte redan kan något och man vill verkligen lära känna varandra. Här är praktikanten inte ”bara en praktikant”, här är praktikanten en del av gänget. Och det verkar som att det mellan raderna också finns förståelse och empati för olika människor, det är inte så noga i vilken ordning man gör sina egna saker, bara man gör dem (de mer brådskande först förstås). Och om det är svårt att koncentrera sig, ta en paus, det är verkligen okej! Å andra sidan förstår man också att vara tydlig med uppgifterna, men man får också ansvar och utrymme att ta hand om sina egna saker. Och om vardagen här på Datero, det är till stor del en blandning av kontorsarbete, möten med kunder (till exempel på mässor och språkgrupper) samt lunchpauser och pratstunder med arbetskamraterna <3. Vi jobbar tillsammans med kollegorna, men det finns också mycket självständigt arbete (men man behöver inte klara av det helt själv).

Så, sådana tankar den här gången, och än en gång stort tack till Datero för den här början på vintern, förhoppningsvis stöter vi på varandra igen någon gång!

Tack och adjö,

-Helmi

Översättning till svenska: GhatGPT 3.5, SÖ