Smidigt mot arbetslivet, verktyg för studier och ett produktivt arbetsliv
Seminariets tema är Smidigt mot arbetslivet, men det är inte alltid det går så smidigt. Under seminariet får du ökad förståelse för hurudana utmaningar som olika individer har med tanke på läsning, skrivning, koncentration eller att planera sin tidsanvändning, sitt arbete. Under föreläsningar och workshops behandlas teknologiska lösningar och lärares upplevelser om bruket av virtuell verklighet i undervisningen. Ur arbetslivsperspektiv får vi ta del av erfarenheter av en dyslektisk serieföretagare och empati och tillgänglighet på arbetsplatsen.
Seminariet är en del av Datero rf:s 25-årsjubileum och vi samlas i Vasa stadsbiblioteks Dramasal. Välkommen med!
Registrera dig för evenemanget
Deltagaravgiften (50 €) bör inbetalas före 12.9.2024 till kontot FI85 8000 1871 2532 00, referens seminaari25 och deltagarens namn. För studerande har vi reserverat ett begränsat antal avgiftsfria platser, uppvisa ett giltigt studiekort vid dörren.
Program:
10.30-11.00 Mingel med kaffe och semla
11.00 Öppningstal
Föreläsningar:
11.15-12.00 Från läskamp till ledarskap. Anna Häggbloms resa som serieentreprenör och AI-expert.
12.00-12.20 Empati och tillgänglighet – nycklarna till framgång i arbete och studier, Niina Majaniemi, Microsoft (på finska)
12.25-13.00 Varför skjuter vi upp saker? Daniel Ventus, psykolog, forskare Åbo Akademi
13.00-14.00 Lunch & utställning
14.00-14.40 Valbara verkstäder:
1. AI:s styrkor i studierna och arbetslivet. Vesa Äyras, Microsoft (på finska), Dramasalen
2. Testa XR-apparater. Hanna Hietikko, projektledare, Vasa Universitet. XR-apparater är enheter som omfattar teknologierna virtuell verklighet (VR), förstärkt verklighet (AR), grupparbetsrummet Essä
3. Vem vet? – Erfarenhetstalares berättelser (på finska), Kirsti Koskensilta, evenemangsutrymmet Venny
14.45 Kaffe + utställning
15.30-16.10 Valbara verkstäder fortsätter:
4. Sluta skjuta upp! Diskussioner kring vad du kan göra för att få saker gjorda. Daniel Ventus psykolog och forskare Åbo Akademi, Dramasalen
5. Lärares erfarenheter av XR-apparater. Juho-Pekka Mäkipää, universitetslektor, Vasa universitet (på finska), grupparbetsrummet Essä
6 Vem vet? – Erfarenhetstalares berättelser, Tii Tanner, evenemangsutrymmet Venny
16.15-16.30 Avslutning
Nedan presenteras seminariets föreläsare och verkstädernas dragare närmare:
Från läskamp till ledarskap: Anna Häggbloms resa som serieentreprenör och AI-expert
Anna Häggblom är en serieentreprenör och AI-expert som grundat företag inom inredningsdesign, e-handel, jordbruk och AI. Trots att eller kanske just på grund av att hon fortfarande läser långsammare än de allra flesta, har hon integrerat teknik och AI i sina affärsstrategier och uppnått framgång genom innovation och hållbart ledarskap. Hon balanserar arbete och privatliv med en fyra dagars arbetsvecka och en stark tro på att välmående kommer först och produktiviteten följer sen. Annas internationella erfarenhet och examen från Hanken stöder hennes förmåga att leda i en snabbt föränderlig värld. Anna är en inspirerande talare som man kan lyssna länge till!
Niina Majaniemi: Empati och tillgänglighet – nycklarna till framgång i arbete och studier.
Niina Majaniemi, servicechef på Microsoft, hennes uppgift är att guida Microsoft inom tillgänglighetsaktiviteter i Finland. Niina är även författare och talare om ämnet empati i arbetslivet. Hon har som mål att bryta myterna i anslutning till empati och att främja välbefinnande i arbetslivet. Föreläsningen är på finska.
Daniel Ventus: Varför skjuter vi upp saker?
Seminariets tema är Smidigt mot arbetslivet, men det är inte alltid det går så smidigt. Daniel Ventus har som psykolog träffat många studerande som haft svårt att framskrida i sina studier. Ett vanligt förekommande fenomen är prokrastinering, alltså att vi skjuter upp att göra våra uppgifter även om vi vet att det har negativa följder. Hur kommer det sig att vi gör så här? Den frågan kommer Daniel belysa i en föreläsning, där han presenterar resultat från en färsk studie. Under eftermiddagens workshop diskuterar vi tillsammans hurudant verktyg vi kunde skapa för att minska förekomsten av prokrastinering.
Hanna Hietikko, projektchef, Vasa universitet: Testa XR-apparater – verkstad.
Huvudredaktören för Pomedia, ett gemensamt medium för finskspråkiga österbottniska studerande och digistöd i Pohjalainens digiakademi för seniorer, mediauppfostrare Hanna Hietikko presenterar VR-teknologi och hur man kan använda den redan nu och inom en nära framtid. Vad menas egentligen med en virtuell verklighet? Vad kan man göra med den? Är det nödvändigt att ta den i besittning?
Vesa Äyras, Microsoft, AI:s styrkor i studierna och arbetslivet.
I verkstaden går vi igenom på vilket sätt AI – baserade vertyg hjälper oss i att uppnå vår potential och effektivera inlärningen. På våra arbetsbord hittar vi redan många bra egenskaper och framför allt i redan bekanta program. Välkommen att lyssna, lära och bli entusiastisk.
Övriga verkstäder: Juho-Pekka Mäkipää, Lärares erfarenheter av XR-apparater, universitetslektor, Vasa universitet (fi) och Erfarenhetsexperterna Kirsti Koskensilta och Tii Tanners berättelser.
Här nedan hittar du en pdf av programmet som du kan printa ut:
Seminaarin ohjelma – seminariets program
Vi förbehåller oss rätten till programförändringar.
Deltagaravgiften bör inbetalas före 12.9.2024 till kontot FI85 8000 1871 2532 00, referens seminaari25 och deltagarens namn. För studerande har vi reserverat ett begränsat antal avgiftsfria platser, uppvisa ett giltigt studiekort vid dörren.