SOMAT – Saavutettavat oppimateriaalit ja oppimisympäristöt kaikille oppijoille
Saavutettava oppimateriaali tarkoittaa, että jokainen opiskelija voi hyötyä yhdenvertaisesti kouluissa jaettavista oppimateriaaleista sekä oppimisympäristöstä riippumatta omista erityistarpeistaan. Saavutettava materiaali on selkeää, loogista ja helppolukuista. Erityisinä hyödynsaajina ovat opiskelijat, joilla on luki- ja oppimisvaikeuksia.
SOMAT -oppaan tavoite on opastaa opettajia tuottamaan saavutettavaa oppimateriaalia. Opas syventää lukijaa saavutettavaan opetukseen ja tekstin tuottamiseen. Se käsittelee saavutettavuuden eri ulottuvuuksia, opetuksen suunnittelua, opetusmenetelmiä ja digitaalisten työkalujen käyttöä.
Opas on jaettu kolmeen eri teemaan. Teemat voi opiskella vapaassa järjestyksessä, mutta suositeltavaa on aloittaa Teema 1:stä.
Oppaan on tuottanut Datero ry ja hankkeen on rahoittanut Opetushallitus.
© 2021 Datero ry SOMAT – Saavutettavat oppimateriaalit ja oppimisympäristöt kaikille oppijoille, Toim. Juho-Pekka Mäkipää. Creative Commons Attribution 4.0 International lisenssillä. Kirjoittajat: Juho-Pekka Mäkipää, Marja-Sisko Paloneva, Sonja Haga-Eriksson. Kuvat: Pexels.com, Juho-Pekka Mäkipää, Datero ry.

TEEMA 1. Mitä on saavutettavuus
Tiedon saavutettavuus, saavutettavuuden hyödyt, saavutettavuuden lainsäädäntö, kognitiivinen saavutettavuus.

TEEMA 2. Miten tehdään erityyppiset tiedot saavutettaviksi
Saavutettavat- sisällöt, tekstit, kuvat, videot, äänet, pdf ja tulosteet.

TEEMA 3. Oppimisen digityökalut
Oppimisen variaatiot, lukemisen ja kirjoittamisen digityökalut ja sovellukset.