Katso SOMAT - Saavutettavat oppimateriaalit kurssin uudet päivämäärät!

28.10.2020

resizedimage499332 Somat Hanke etusivukuva 360x240

SOMAT- Saavutettavat oppimateriaalit ja oppimisympäristöt kaikille oppijoille-kurssi

Saavutettava oppimateriaali tarkoittaa, että jokainen opiskelija voi hyötyä yhdenvertaisesti kouluissa jaettavista oppimateriaaleista sekä oppimisympäristöstä riippumatta omista erityistarpeistaan. Saavutettava materiaali on selkeää, loogista ja helppolukuista.

Koulutuksessa ohjeistetaan konkreettisin esimerkein ja pienryhmissä työskennellen, kuinka opettajat saavat tuotettua mahdollisimman saavutettavaa informaatiota ja opiskelumateriaalia. Informaatio voidaan jakaa teksti-, kuva-, video- ja äänitiedostoina, jolloin jokaisessa formaatissa tuotettu informaatio käsitellään saavutettavuuden kannalta mahdollisimman hyväksi.

Koulutuksen tavoite on opastaa opettajia tuottamaan saavutettavaa oppimateriaalia. Saavutettava oppimateriaali tarkoittaa, että jokainen opiskelija voi hyötyä yhdenvertaisesti kouluissa jaettavista oppimateriaaleista sekä oppimisympäristöstä riippumatta omista erityistarpeistaan. Saavutettava materiaali on selkeää, loogista ja helppolukuista. Erityisinä hyödynsaajina ovat opiskelijat, joilla on luki- ja oppimisvaikeuksia.

Kurssilla käsitellään miten tehdään saavutettavat Word-, Excel-, PowerPoint-esitykset ja dokumentit sisältäen saavutettavat tekstit, kuvat, videot ja äänet. Tarkastelemme myös kuinka digitaalisten oppimisympäristöjen käytöstä saadaan saavutettava ja mitä opiskelua tukevia digitaalisia lukemisen ja kirjoittamisen välineitä on olemassa ja miten niitä käytetään.

Kohderyhmä: Opettajat

Kurssi koostuu syyslukukauden aikana pidettävistä kolmesta erillisestä teemasta. Voit osallistua haluamiisi osiin. Suoritettuasi kaikki kolme moduulia saat todistuksen 3 tunnin kurssista.

Teema 1: Mitä on saavutettavuus

Tiedon saavutettavuus, digitaalinen saavutettavuus, saavutettavuuden hyödyt, saavutettavuuden lainsäädäntö, kognitiivinen saavutettavuus.

Moduuli 1. johdattelee saavutettavuuteen ja kertoo saavutettavuuden eri lähestymiskulmista ja lainsäädännöstä. Opiskeltuasi tämän osion asiat, tiedät mitä saavutettavuudella käsitetään, erityisesti oppimiskontekstissa ja mitä eri lähestymiskulmia saavutettavuuteen liittyy.

Online kurssi Zoomin kautta: perjantai 13.11.2020 klo 14:00-15:00
Seuraava tilaisuus 4.12.2020 klo 14:00-15:00

Teema 2: Miten tehdään erityyppiset materiaalit saavutettaviksi

Tässä moduulissa käsitellään, kuinka erityyppiset tiedot, kuten teksti-, kuva-, video- ja äänitiedosto formaatissa tuotetut materiaalit käsitellään saavutettavuuden kannalta mahdollisimman hyväksi.

Online kurssi Zoomin kautta: 20.11.2020 klo 14:00-15:00
Seuraava tilaisuus 11.12.2020 klo 14:00-15:00

Teema 3: Saavutettava oppimisympäristö ja oppimisen digityökalut

Saavutettava opetus, äänikirjat ja e-oppimisympäristön saavutettava käyttö (office365), Oppimisen variaatiot, lukemisen ja kirjoittamisen digityökalut ja appsit.

Tässä moduulissa esitellään lukemista ja kirjoittamista avustavia ohjelmistoja ja sovelluksia sekä käsitellään tekniikoita, joita voidaan käyttää opiskelussa, sekä annetaan käytännön vinkkejä saavutettavaan opetukseen.

Online kurssi Zoomin kautta: 27.11.2020 klo 14:00-15:00
Seuraava tilaisuus 18.12.2020 klo 14:00-15:00

Ilmoittautuminen: Voit ilmoittautua Dateron ilmoittautumislomakkeella, jonka voit löytää Dateron sivuilta www.datero.fi/ammattihenkilöstön ilmoittautumislomake

Ilmoittautumisia otetaan vastaan aina 4 päivää ennen kurssin alkua asti. Voit myös peruuttaa ilmoittautumisen. Tarkemmat tiedot osallistumisesta lähetetään ilmoittautuneille. Kurssi on tarkoitettu ensisijaisesti opetushenkilöstölle, jotka saavat kurssista todistuksen. Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita lisätietoja kenttään missä koulussa tai organisaatiossa työskentelet. Kurssin rahoittaa Opetushallitus ja on täten maksuton.

Tervetuloa mukaan!

Katso PDF-esite Saavutettavat oppimateriaalit kurssista

resizedimage174250 Somat esite

Somat esite

Tutustu kurssiin osoitteessa www.somat.fi

Kurssin tuottaa Datero ry ja hankkeen rahoittaa OPH

Lisätiedot: juho-pekka.makipaa(ät)datero.fi

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle